De beste fietsroutes van Meerstad naar Groningen

Meerstad ligt zo dichtbij de stad Groningen dat er vast veel mensen zijn die met de (elektrische) fiets naar hun werk gaan. Maar welke route kun je nou eigenlijk het beste nemen? Wij bekijken de beste routes met als einddoel de Grote Markt!

Grof genomen zijn er eigenlijk maar 2 mogelijke routes van Meerstad naar de stad. De zogenaamde noordelijke en de zuidelijke route. Wij beginnen met de noordelijke route!

De noordelijke route (6,9 km)

De noordelijke route gaat eerst via de Hoofdweg in noordelijke richting. Je fietst hier tussen de Borgsloot en de Hoofdweg op een niet al te breed fietspad wat inhalen of met z'n 2-en naast elkaar fietsen erg lastig maakt. Na een tijdje moet je zelfs de Hoofdweg oversteken wat erg gevaarlijk kan zijn omdat de auto's daar erg hard rijden. Bij de Borgbrug begint echter een breder en kaarsrecht fietspad langs de Driebondsweg. Na een tijdje rijd je langs de P+R-locatie Meerstad, onder de A7 door en langs de Tesla dealer.

© 2017 meerstad.net

Als je hier 's avonds laat langs fietst zul je merken dat de lantaarnpalen automatisch aan gaan als er iemand voorbij komt. Super high-tech en energiebesparend dus!

© 2017 meerstad.net

Daarna ga je de Sontbrug over en rij je recht op IKEA af. Het is slim om hier de Berlagebrug te nemen, en daarna langs het Eemskanaal te rijden. Dit is een mooie brede weg waar zo goed als geen auto's komen. Bovendien kun je dan even later onder de drukke Europaweg door fietsen wat je weer een druk kruispunt met stoplichten scheelt. Daarna kom je uit in de Oosterhaven en kom je met een mooi bochtje op het Damsterdiep en het Schuitendiep uit. Vervolgens via de Poelebrug en de Poelestraat en daarna zit je al op de Grote Markt!


De zuidelijke route (8,6 km)

De zuidelijke route zal voor minder mensen bekend zijn, maar voor mensen die aan de zuidkant van Meerstad wonen, en/of in het zuiden van Groningen moeten zijn (bijv. mensen die in de Kempkensberg/DUO werken) zou deze route wel eens de beste/kortste keuze kunnen zijn.

We beginnen weer op de Hoofdweg maar rijden dan in zuidelijke richting. Nog geen 300 meter voorbij de Zuidboldersweg is er een kleine fietsbrug over de Borgsloot naar het Engelenmeerpad toe. Dit fietspad gaat dwars door de weilanden tussen Meerstad en Engelbert. Het is er pas sinds 2015 en is nog niet bij iedereen bekend (Google Maps bijvoorbeeld kent dit fietspad niet).

© 2017 meerstad.net

Na het Engelenmeerpad rijd je Engelbert binnen. Je gaat dan rechtsaf richting Middelbert. Dit is een normale niet al te brede weg waar ook auto's rijden, officieel mag er hier maar 30 km/h gereden worden maar weinig mensen houden zich hier aan. In Middelbert ga je linksaf de Olgerweg op.

© 2017 meerstad.net

Daarna rijd je door het tunneltje de A7 onderdoor en rijd je het bedrijventerrein Euvelgunne/Oude Roodehaan binnen. Wat erg verrassend is, is dat er midden tussen alle bedrijven het ecologisch groene gebied de Hunzezone zit waar een prachtig fietspad door een mooi landschap heen kronkelt. Hier liep vroeger namelijk de rivier de Hunze.

Bij het gebouw met de kettingen (Central Industry Group) gaan we het Winschoterdiep over, om dan even later langs de Bauhaus te rijden. Hierna komen we voor het eerst stoplichten tegen als we de Europaweg over willen steken. Hierna rijden we rechtsaf parallel aan de Europaweg langs het woongebied De Meeuwen en de Oosterpoortwijk. Via de fietsbrug de Trompbrug, de Steentilstraat en de Oosterstraat zijn we op de Grote Markt aangekomen.


Welke route rij jij nou het liefste? Laat het ons weten op onze Facebook pagina!

Vond je dit een leuke blog post? Share hem op Facebook of Twitter!