In een luchtballon over Meerstad

Wij hadden vorig jaar de eer om mee te mogen met één van de ballonnen van de Ballon Fiësta Meerstad! Hier is ons (foto)-verslag!
© 2017 meerstad.net

Het is vrijdag 2 september 2016. Wij zijn door Rizoem (de projektontwikkelaar van het huis dat wij in Meerstad gekocht hebben) met een aantal andere kopers ingeloot om mee te mogen met één van de ballonnen van Ballon Fiësta Meerstad! Na welkom te worden geheten door Walter Reinke (de directeur van Bureau Meerstad) krijgen we een korte uitleg van de ballonvlucht door de heuze flight director Monique Hoogeslag van Wilco Air. Er blijkt getwijfeld te worden over de weersomstandigheden en na overleg besluit men om de ballonnen aan de grond te houden, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Dit is natuurlijk een grote teleurstelling maar gelukkig krijgen we te horen dat we morgen terug mogen komen om nog een kans te krijgen!

Wij komen de volgende dag nog gemotiveerder terug en hebben er zin in! Het weer is beter dan gisteren, en we krijgen te horen dat het dit keer zeker door zal gaan! Als het eindelijk zover is om naar de ballonnen te lopen, worden we als heuze rocksterren door het publiek geleid en lopen we op het (voor publiek verboden) terrein waar de ballonnen zich bevinden. Nu wordt ons geduld nog meer op de proef gesteld want het opwarmen van de ballonnen is een langdurig proces. Terwijl we al vele andere ballonnen de lucht in zien gaan, is het team rondom onze ballon nog druk bezig om met de gasbrander hete lucht in de ballon te laten. We kunnen ondertussen van dichtbij wel mooi zien hoe enorm groot zo'n ballon van binnen eigenlijk is.

Nu is het tijd om in de mand te klimmen, en gaan we eindelijk echt de lucht in. In onze mand zitten ongeveer 10 mensen, inclusief een piloot in het midden. Terwijl de ballon langzaam opstijgt en het een tijdje stil is geweest, worden we weer opgeschrikt door het geluid van de gasbrander die natuurlijk de temperatuur binnenin de ballon op peil moet houden zodat we omhoog blijven gaan. Vijf meter beneden ons op de grond staan mijn ouders met onze beide kinderen die het waarschijnlijk nog spannender vinden dan wij. We kijken weer omhoog en hebben echt een prachtig uitzicht op de meer dan twintig andere ballonnen. De meeste andere ballonnen gaan allemaal richting het oosten/Harkstede maar wij gaan om wat voor reden dan ook meer naar het noorden. Even later zitten we boven de roeibaan naast het Grunostrand en omdat er weinig wind is lijken we horizontaal bijna helemaal stil te staan. Maar we klimmen natuurlijk nog wel steeds en na een tijdje hebben we een prachtig uitzicht op Meerstad. Ook kunnen we heel goed de plek zien waar ons huis gebouwd gaat worden. De stad Groningen lijkt ineens wel heel vlakbij.

© 2017 meerstad.net

Ik realiseer me nu dat het ballonvaren an sich helemaal niet eng is, omdat het enorm langzaam gaat. Het is een soort vliegen in slow-motion waarbij je wel heel mooi alle kanten op kunt kijken. Het enige waar ik wel erg bang voor ben is dat ik tijdens het foto's maken per ongeluk m'n telefoon uit m'n handen laat glippen. Goed oppassen dus!

Een poosje later gaan we over het Eemskanaal heen. Onder ons zien we sommige auto's bijna stapvoets rijden, of zelfs stil staan. Ik snap even niet waarom ze dat doen, maar dan realiseer ik me dat die mensen natuurlijk onze en alle andere ballonnen aan het bewonderen zijn. We zien een paar andere ballonnen wel heel erg laag varen. Even later varen we over het Damsterdiep en zitten we boven de weilanden ten noord-oosten van Garmerwolde. Na bijna precies een uur in de lucht te zijn geweest hebben we, doordat er bijna geen wind is, slechts 4 km afstand overbrugd.

We zitten nu heel laag boven een (leeg) weiland en de piloot wil hier gaan landen. Hij zet de gasbrander vlak voor het landen nog een laatste keer aan, waarschijnlijk zodat we niet een te harde landing gaan krijgen. De piloot presteert het dat de mand bij de landing gewoon rechtop blijft staan. Nadat we allemaal uitgestapt zijn pakken we met z'n allen de ballon in en gaan we over tot de traditionele champagne om de goede landing te vieren. Het busje die ons de hele tijd gevolgt heeft vindt ons snel en rijdt het weiland op. De boer van het weiland is ook nieuwsgierig en komt onze kant op. Terwijl het nu snel donker wordt worden we snel weer teruggebracht naar het festivalterrein waar we nog een heus certificaat in ontvangst mogen nemen en aansluitend de zogenaamde "Light Glowing" show meemaken.

Al met al een super ervaring die we iedereen kunnen aanraden!

Vond je dit een leuke blog post? Share hem op Facebook of Twitter!

Foto's