Even voorstellen, Jeanine Berg, diëtiste van Previtas Meerstad

Wij maakten kennis met Jeanine Berg. Zij is diëtiste bij Previtas, die meerdere locaties in de provincie Groningen heeft, waaronder ook eentje in ons eigen Gezondheidscentrum Meerstad.
Previtas Dietiste Jeanine Berg Gezondheidscentrum Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen

Gezond leven en eten is een onderwerp waar steeds meer mensen bewust mee bezig zijn. Dit is ook logisch want overgewicht is vandaag de dag namelijk de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Maar wat nog niet zo eenvoudig is, is om te weten wat nu gezonde keuzes zijn. Immers, de supermarkten staan vol met producten die gezond lijken te zijn. Dit is waar een diëtist je uitstekend mee kan helpen! Nadat we in augustus 2017 Annelies Hofstee aan jullie hebben voorgesteld in onze serie “Even voorstellen”, is het nu de beurt aan Jeanine Berg!

Jeanine heeft de 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd aan de Hanzehogeschool. Daarna is ze al vrij snel bij Previtas aan de slag gegaan en zit ze sinds 2016 op de Previtas lokatie in Meerstad. Over waarom Previtas er voor gekozen heeft om in het Gezondheidscentrum Meerstad te gaan zitten zegt Jeanine het volgende: “Meerstad is natuurlijk een groeiend gebied. Bovendien is het heel interessant om in een gezondheidscentrum te zitten, omdat je dan bijv. met huisartsen of fysiotherapeuten samenwerkt wat heel fijn is. Dan kun je de mensen écht iets bieden.”

Wat doet een diëtiste precies?

"Wij geven dieet- en leefstijladvies in de breedste zin van het woord"

Enerzijds werkt Jeanine bijv. met mensen die in principe gezond zijn maar willen afvallen, maar anderzijds ook met mensen die uiteenlopende ziektebeelden of problemen hebben. Bijv. diabetes, cholesterol, bloeddruk, darmproblemen of allergieën. “Waar ik vooral heel blij van word is als je mensen die bepaalde klachten hebben door jouw behandeling zo kunt helpen dat ze van hun klachten, ongemakken of medicatie af komen. Bijvoorbeeld een Diabetes patiënt met de maximale hoeveelheid tabletten die over moet op insuline en dit niet meer hoeft door het aanpassen van voeding en leefstijl. Of een mevrouw met ernstige buikklachten die met een FODMAP-dieet veel minder klachten heeft. Dat zijn wel hele mooie momenten.” aldus Jeanine.

Previtas Dietiste Jeanine Berg Gezondheidscentrum Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen

Hoe gaat het te werk?

Stel, je wilt graag wat afvallen, om wat voor reden dan ook, dan kun je per e-mail of telefoon contact opnemen met Jeanine om een afspraak in te plannen. Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek wat ongeveer een uur duurt. Hierin wordt goed nagegaan wat Previtas voor je kan betekenen en wat je verwachtingen zijn. “Overgewicht is er natuurlijk niet zomaar. Ik vind het persoonlijk het belangrijkste om te achterhalen wat de oorzaken ervan zijn. Ik hoef bijvoorbeeld niet ‘iedereen’ te vertellen dat frisdrank ongezond is. Er wordt natuurlijk naar je totale eet- en leefpatroon gekeken. Vaak zit er ook een psychologische reden achter het overgewicht, bijvoorbeeld emotie-eten. Na dit kennismakingsgesprek maak ik een advies, dit stuur ik binnen vijf werkdagen op en dan kun je met dit advies aan de slag. Dit advies neemt je huidige voedingspatroon als uitgangspunt maar dan met kleine aanpassingen. Het zal nooit een advies zijn waarin je ineens hele andere dingen gaat eten die je niet gewend bent of die je niet lekker vindt. Met kleine aanpassingen kun je vaak al een groot resultaat bereiken. Als je dan tussentijds vragen hebt, kun je dit altijd laten weten. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je bijv. om de zes weken langskomen, om de 4 weken of zelfs om de week.” aldus Jeanine.

In hoeverre wordt dit vergoed door je ziektekostenverzekering?

Vanuit je basisverzekering wordt er 3 uur per kalenderjaar vergoed. Dit wordt wel verrekend met je eigen risico. Maar heeft iemand een ziektebeeld wat in de ketenzorg valt (als je bijv. doorverwezen bent door je huisarts) dan is het vrij van je eigen risico en dan heb je 5 uur per kalenderjaar.

SLIMdiet

"Afvallen is niet zo moeilijk, maar de kilo's eraf houden is veel lastiger"

Previtas is sinds kort begonnen met het aanbieden van SLIMdiet, een nieuwe afvalmethode, die bestaat uit maaltijdvervangers. “Het is bijv. gericht op jonge moeders die hun zwangerschapskilo’s er weer af willen hebben. Dit is een heel makkelijk en toegankelijk dieet waar ook begeleiding bij zit. Bij deze methode val je vrij snel veel af, waardoor de motivatie natuurlijk ook groter wordt. Het grote voordeel van deze methode is dat de mensen de keuzestress wat betreft het uitkiezen van wat men nu gaat eten niet meer hebben.” aldus Jeanine. “Wanneer je je streefgewicht bereikt hebt, bouw je het langzaam af zodat je niet weer terugvalt naar oude eetpatronen. Daar is begeleiding juist heel belangrijk bij omdat afvallen niet zo moeilijk is, maar afgevallen blijven is veel lastiger. “

Previtas Diëtiste Jeanine Berg Gezondheidscentrum Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen

Wanneer kunnen we Jeanine in het Gezondheidscentrum vinden?

Jeanine is normaal gesproken om de week op de donderdagavond in het Gezondheidscentrum Meerstad te vinden, maar indien nodig kan er heel flexibel ook op een ander moment worden afgesproken. Je kunt Jeanine bereiken op telefoonnummer 06-36567743 of e-mail adres jeanine@previtas.nl!