Even voorstellen, Annelies Hofstee, de kindercoach van Meerstad

Sinds oktober 2016 heeft Meerstad een heus gezondheidscentrum. Eén van de zorgaanbieders daar is Annelies Hofstee van Kiann Kindercoaching. Omdat het waarschijnlijk niet voor iedereen duidelijk is wie zij is en wat zij doet, maakten wij nadere kennis met haar!
Annelies Hofstee, de kindercoach van Kiann Kindercoaching in Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen
"Als kindercoach begeleid ik kinderen en ouders die in een situatie zitten waarin ze zijn vastgelopen."

Meerstad is een dorp met relatief veel (jonge) gezinnen. Het opvoeden van kinderen wordt weleens gezien als één van de moeilijkste “jobs” ter wereld, wat je kan doen zonder er ook maar enige vorm van opleiding voor gevolgd te hebben. Dat dit niet altijd van een leien dakje gaat, is natuurlijk geen verrassing. Wie hier wel een opleiding voor heeft gedaan is Annelies Hofstee, van Kiann Kindercoaching. Kiann staat voor “Ki” van kind, en “Ann” van Annelies. Wat zij in het kort doet is kinderen en ouders ondersteunen en met een beetje begeleiding ze weer op weg te helpen in de verdere ontwikkeling en ook het welbevinden van kinderen te bevorderen.

Wij waren natuurlijk vooral benieuwd wat het werk van een kindercoach nou precies inhoudt. “Als kindercoach begeleid ik kinderen en ouders die in een situatie zitten waarin ze zijn vastgelopen. Bijvoorbeeld kinderen die regelmatig woedeaanvallen hebben en ouders het niet lukt hier verbetering in te brengen. Of een kind wat in de klas moeite heeft zich te concentreren. Kinderen die minder weerbaar zijn, moeite hebben met vriendjes maken, ‘s Ochtends strijd hebben met het naar school gaan, of aankleden en klaarmaken. Kinderen met bepaalde angsten, pubers die niets willen, moeite hebben met plannen en organiseren etc. Het kan eigenlijk van alles zijn.” vertelt Annelies.

Toen eind 2016 zich de kans voordeed om in het Gezondheidscentrum Meerstad mee te doen sprak dit haar enorm aan, vooral vanwege de unieke samenwerking tussen de verschillende zorgdisciplines. “Het is fijn als ouders met een bepaalde hulpvraag ergens terecht kunnen waar deskundigen zijn die elk hun expertise hebben. Bepaald gedrag van een kind kan meerdere verwante oorzaken hebben, waardoor er soms verschillende expertises ingeschakeld kunnen worden. Naast een kindercoach een reflextherapeut, logopediste of kinderfysiotherapeut. Dat moet ook de kracht worden van dit Gezondheidscentrum. Dat we ouders met een hulpvraag de goede ‘route’ helpen te doorlopen. Bijvoorbeeld een hulpvraag omtrent een kind wat constant in beweging is en niet de rust heeft zich te concentreren op school. Dan zou een samenwerking van mij met de reflextherapeut en indien nodig een kinderfysiotherapeut helpende kunnen zijn.” aldus Annelies, die zelf ook in Meerstad woont, en daarnaast ook nog mede-eigenaar van Kindercentrum Slochterborgje in Slochteren is.

Annelies Hofstee, de kindercoach van Kiann Kindercoaching in Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen
"Het is fijn als ouders met een bepaalde hulpvraag ergens terecht kunnen waar deskundigen zijn die elk hun expertise hebben.""

Wij vroegen Annelies of ze wat voorbeelden kon geven van situaties waarin zij geholpen heeft. “Een voorbeeld; een moeder met een hulpvraag voor haar 7- jarige dochter. Ze voelde met de dag steeds meer boosheid bij haar dochter, zich niet begrepen voelen, frustratie en ook verdriet en ze kon niet omgaan met kritiek. Ze vond school en andere buitenhuize activiteiten niet meer leuk. Op school kon ze zich niet concentreren. De situatie ging steeds verder achteruit. Het was altijd een heel vrolijk meisje. Wat ik vervolgens deed is samen met moeder en het meisje onderzoeken waar het ‘mis’ gaat en waar het wel goed gaat. Dit meisje begon zelf te tekenen en poppetjes ter illustratie van de gezinsleden te gebruiken. Uiteindelijk kwam voor mij naar voren dat de situatie thuis voor haar ‘niet veilig’ was (ivm een gezinssituatie). Ik heb vervolgens met moeder alleen verder besproken wat er naar boven kwam en tips gegeven hoe hiermee om te gaan.”

“Een ander voorbeeld was een meisje van net 6 jaar die thuis enorme woedeaanvallen had en op school en elders een voorbeeldig meisje was. Via mijn methode (die heel veilig is voor kinderen) kwam voor mij en de moeder naar boven wat de aanleiding van de woede-uitbarstingen kon zijn. In dit geval had het met grenzen en weerbaarheid te maken. Met de moeder kon ik toen apart een sessie doen, aangezien de grootste taak bij de ouders ligt in het begeleiden van het kind wat nog zo jong is. En met het meisje ben ik vervolgens oefeningen gaan doen om haar weerbaarheid te vergroten op een leuke spelende manier.”

Annelies Hofstee, de kindercoach van Kiann Kindercoaching in Meerstad
Foto door Lyuda Stinissen

Stel, jij en je kind zitten in een probleemsituatie. Wat je dan kunt doen is contact opnemen met Annelies. Dit kan telefonisch of per e-mail. Zij zal dan aangeven wat ze voor jou zou kunnen doen. “Afhankelijk van de situatie en de leeftijd van het kind kom je als ouders samen met je kind of alleen. Als het om jonge kinderen gaat coach ik vaak (eerst) alleen de ouder(s).”

Na de zomervakantie zal Kiann Kindercoaching beginnen met de groepstraining “Ik leer leren”. Dit is voor kinderen vanaf 10 jaar waarin ze geholpen worden te ontdekken hoe ze zelf het beste kunnen leren. De training richt zich op alle processen die nodig zijn om te kunnen leren. Aan bod komen: concentratie, motivatie, faalangst, plannen en organiseren, huiswerk maken, inschatten van benodigde tijd/inspanning voor een bepaald vak en inzicht in je eigen meest effectieve manier van leren. Voor meer informatie hierover, zie http://kiannkindercoaching.nl/nieuws.

Praktische informatie

De behandelingen van Kiann worden niet vergoed door de zorgverzekering. De eerste sessie kost € 55, en eventuele vervolgsessies € 40. Kiann Kindercoaching is vooralsnog 1 dag in de week (vrijdag) aanwezig in het Gezondheidscentrum Meerstad. Meer informatie kun je ook vinden op de website van Kiann Kindercoaching.

Vond je dit een leuke blog post? Share hem op Facebook of Twitter!