Hoe het is om de elektrische deelauto's van EasyDriving eens uit te proberen

Sinds een paar weken is het elektrische deelauto concept van EasyDriving te gebruiken in Meerstad. Er staan nu drie auto's verspreid door Meerstad. Wij probeerden de dienst uit en gaan in dit artikel antwoord geven op de vraag "Hoe werkt het precies?".

Voor meer informatie over de dienst zelf en het concept, lees ons recente blog erover!

Omdat wij zelf geen tweede auto hebben, en we wel soms in de situatie zijn dat we die nodig hebben leek ons het concept van EasyDriving ideaal. Onze kinderen hebben bijvoorbeeld 2x per week zwemles in Scharmer maar mijn vrouw heeft dan de auto mee naar haar werk. Voorheen was het altijd een heel gedoe om vervoer te regelen dus toen ik hoorde over EasyDriving was ik meteen heel erg geïnteresseerd!

Wij hebben de proef op de som genomen en het uitgeprobeerd. Hier ons verhaal en stapsgewijs de uitleg hoe het precies werkt.

1. Maak een reservering via de app

Dit gaat heel simpel. Je opent de app, de “Nieuwe reservering” pagina opent automatisch. Je hoeft alleen maar in te vullen van wanneer tot wanneer je de auto wilt hebben. Als je dat hebt gedaan kun je de auto’s die nog beschikbaar zijn bekijken en uitkiezen.

Ik kan kiezen uit een Nissan Leaf die bij de manege staat, een Hyundai Kona die aan de Oude Merenweg staat, en een Nissan Leaf die op Talingeneiland staat. Voor mij is de manege de dichtstbijzijnde locatie dus ik klik die aan. Dan nog op “Reservering voltooien” drukken en meer hoef ik niet te doen.

2. Ga naar de auto toe en open de auto

Een half uur voordat je reservering begint, krijg je een e-mail om je hiervan op de hoogte te stellen. Ik fiets in ongeveer één minuut naar de manege toe waar er zelfs een overdekte fietsenstalling is. Terwijl ik naar de auto toe loop haal ik alvast mijn telefoon te voorschijn en open de app.

EasyDriving app - auto openen - meerstad.net
EasyDriving app - auto openen - meerstad.net

Ik klik op het slotje en daarna op het “Openen” knopje en ik hoor vrijwel meteen een klik van de deuren die van het slot gaan! Supertof om een auto open te maken met je telefoon!

3. Haal de oplaadstekker uit de auto

Het eerste wat je doet is de stekker uit de auto te halen, want de vorige gebruiker heeft die erin gedaan zodat de auto altijd een volle batterij heeft.

EasyDriving - Nissan Leaf - meerstad.net

4. Ga rijden

Ik ga in de auto zetten en druk, terwijl ik m’n rechtervoet op het rempedaal heb, op het power knopje naast het stuur.

EasyDriving - Nissan Leaf powerknop - meerstad.net

De auto gaat nu aan, maar het gekke is, je hoort helemaal geen motorgeluiden. Op het dashboard kunnen we zien dat de auto momenteel een bereik van 116 km heeft, wat meer dan genoeg is voor onze trip naar Scharmer.

EasyDriving - Nissan Leaf dashboard - meerstad.net

Je kan de auto in z’n achteruit zetten door het “versnellingspookje” in de R stand te zetten (1 keer naar links en dan naar boven). Je ziet het beeld van de achteruitrijcamera en zodra je de rem los laat begint ie langzaam achteruit te rollen. Het enige geluid wat je hoort is het geluid van de banden die over het asfalt rollen. Dan zet je hem in de D (van Drive) stand (versnellingspookje 1 keer naar links en dan naar beneden) en je kunt gaan rijden. Nissan Leafs staan erom bekend dat ze heerlijk rijden en dat kan ik zeker beamen. Het stuur gaat heerlijk licht en door de zware batterij onderin de auto is de wegligging ook uitstekend. Om niet aldoor zelf je snelheid in de gaten te moeten houden kun je gebruik maken van cruise control. Geavanceerde auto-pilot functies zoals bijvoorbeeld een Tesla dat heeft zijn hier echter niet.

Als we op de plaats van bestemming zijn aangekomen zet ik de auto eerst in de P stand en doe daarna de auto uit door op het power knopje te drukken. Na uit de auto te zijn gestapt, zet ik hem weer met de app op slot.

5. Parkeer de auto weer op de oorspronkelijke plek

Elke deelauto van EasyDriving heeft een vaste laadplek dus je kan de auto niet op elke willekeurige plek weer terugzetten. Aan het eind van onze rit rij ik de auto dus weer terug naar de manege.

EasyDriving - Nissan Leaf - meerstad.net

6. Stop de oplaadstekker er weer in

Zodat de volgende gebruiker weer over een volle batterij kan beschikken, moet de auto altijd na gebruik weer opgeladen worden. Dus ik stop de oplaadstekker weer in de auto.

7. Sluit de auto af met de app

EasyDriving - auto sluiten - meerstad.net

Nadat ik even gecheckt heb of alle spullen uit de auto zijn (zonnebrillen, fietssleutels etc), doe ik de auto weer op slot met de app. Ik hoor weer een geruststellende klik van de deuren die op slot gaan en mijn rit met EasyDriving zit erop!

Wat kost deze rit?

Voor deze rit (2 uur en 13 km) met de Nissan Leaf betaal ik € 6,15.

Conclusie

Toegegeven, het is misschien iets minder praktisch dan een eigen auto op je eigen oprit, maar daar staat tegenover dat het op jaarbasis vele duizenden euro’s kan schelen omdat je puur en alleen betaalt voor wanneer je de deelauto gebruikt en niet, zoals bij een eigen auto, te maken hebt met dingen als aanschaf/afschrijving, onderhoud, verzekering, belasting en brandstof. Wij hebben laatst uitgerekend dat onze relatief oude Toyota uit 2003 ons per maand gemiddeld € 350 kost. Voor dit bedrag kan je welgeteld 57 keer op en neer naar zwemles in Scharmer rijden, plus je rijdt dan in een nieuwe én elektrische auto. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Het zou geweldig zijn als huishoudens in Meerstad zouden besluiten om hun tweede auto helemaal weg te doen en voor die incidentele ritjes EasyDriving te gaan gebruiken. Zo krijgen we ook meer ruimte op straat (of je oprit) omdat er minder auto’s zijn.

Wil jij dit ook?

Op de website van EasyDriving kun je je aanmelden als nieuwe gebruiker.